Bine aţi venit, Vizitator
Principală » 2011 » Decembrie » 15 » Satul Selemet - un sat ca datini si obiceiuri stramosesti!
8:29 PM
Satul Selemet - un sat ca datini si obiceiuri stramosesti!
Satul are mai multe variante de legende.
  Potrivit uneia din ele , denumirea satului provine d cica, de la Salamat,numele fetei unui bogatas turc, care stapinea cinva locurile de prin imprejurimi. Intr-o zi s-a abatut o apa mare care inunda totul in cale. Boierul a dovedit sa fuga, dar fiica lui Salamat ,a nimerit in valuri. Bogatasul a trimis inapoi sluji ca s-o salveze cumva insa nimeni din acei oameni nu s-a mai intors la "stapin”. Dupa aceasta, toti au inceput sa spuna: "Ma duc la Salamat” adica la acolo, unde s-a innecat fiica de bogatas turc. Cu timpul denumirea satului se pronunta diferit, pina cind oamenii au inceput sa-I zica "Selemet”.     
  Alta legenda ne marturiseste, ca pe timpuri satul era impartit in doua parti, care erau populate de doua popoare: rus si turc. Partea locuita de populatia rusa era numita "selo” iar cea populata de turci se numea "mat”(in limba turca). Cind popoarele au devenit prietene aceste locuri erau numite "Selomat” pina cind au ajuns la denumorea de Selemet.
   Dupa marturisirea matusii Eufrosinia Oboroceanu, se spune ca demult-demult, pe aceste meleaguri traia un boier cu numele de Bahmut care avea o fiica pe nume Salamat. Ea iubea un pastor pe nume Ion, insa aparu un turc care se indragostise de Salamat si a luat-o de sotie.Deoarece turcul era bogat tatal fetei a fost deacrd cu aceasta casatorie. Dupa nunta, turcul a luat-o pe Salamat in Turcia , unde fata ducea dorul de meleagurile natale si de Ion. Mereu era trista dar iata ca intr-o buna zi se hotari sa fuga acasa la Ion. Turcul infuriat a venit dupa ea. Pe Ion l-a omorit, dar Salamat a reusit sa fuga si a tot fugit pina a ajuns la un riusor. S-a oprit si s-a rugat lui Dumnezeu sa o prefaca intr-o salcie decit sa se intoarca innapoi la turc. Cind,cit pe ce era sa o prinda, fata s-a aplecat deasupra apei si s-a prefacut intr-o salcie, iar pe malurile au inceput sa creasca spini maslini , ca turcul sa nu mai poata trece la ea. Tatal , in cinstea fetei, a numit acest loc Salamat, care cu timpul a devenit Selemet, iar riusorul din preajma a fost numit de oameni Schinoasa.
Ataşamente: Imagine 1
Vizualizări: 1097 | Adăugat de: nu_ma_uita | Rating: 5.0/1
Total comentarii : 1
1 nu_ma_uita  
0
heart heart heart

Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Logare ]